Probabil ai auzit despre meditatie si beneficiile ei si poate ai auzit si despre mindfulness. Ca orice termen intraductibil si, in plus, greu de explicat in cuvinte, mindfulness este interpretat in fel si chip. Jon Kabat-Zinn defineste mindfulness-ul astfel: „constientizare, cultivata prin a fi atent in mod sustinut si deosebit: dinadins, in momentul prezent si fara a judeca” (Kabat-Zinn, trad. Catalina Petria,2016, Mindfulness pentru Incepatori, Bucuresti, Editura Trei)

Trebuie sa recunosc ca definitia lui Kabat-Zinn nu ajuta foarte mult… in mod deosebit intriga partea cu „fara a judeca”. Cum se poate sa nu judeci? Nu este impotriva a tot ceea ce esti? Ai tot invatat sa discriminezi intre lucruri, fapte, oameni si cand spun sa discriminezi ma refer la categorii gen: bun/rau, sus/jos, placut/neplacut etc. Cu aceste intrebari am plecat plin de curiozitate sa aflu mai mult.

Ca punct de plecare eram foarte interesat sa aflu ce cred altii despre mindfulness. Parerile au fost diferite dar, din pacate, in Romania nu am intalnit un numar destul de mare de practicanti sau oameni familiarizati cu conceptul astfel incat sa pot obtine un numar semnificativ de raspunsuri.

Cautand am descoperit un curs online foarte interesant sustinut de Chris Goto-Jones, curs pe care il poti accesa pe platforma Coursera. In partea introductiva a cursului aflam ca la intrebarea :”Ce te-a motivat sa participi la un curs mindfulness?” participantii au raspuns:

  • 95% vor sa reduca modul in care emotiile negative le influenteaza viata – motiv principal
  • 30% isi doresc ca pe langa reducerea impactului emotiilor negative sa gaseasca moduri in care sa isi maximizeze starea de bine general
  • 30% urmaresc sa isi imbunatateasca atentia, concentrarea etc
  • 6% urmaresc obiective legate de spiritualitate

Acest 6% este extrem de interesant deoarece pare usor contra intuitiv. Pana la urma vorbim despre meditatie, adica despre un concept legat de spiritualitatea asiatica, cel putin in mentalul colectiv. Ei bine, se pare ca mindfulness nu este vazut ca un vehicul spiritual ci ca o tehnica de dezvoltare si optimizare personala. Trebuie totusi subliniat ca aceste raspunsuri au fost colectate de la persoane care urmau programe de opt saptamani elaborate conform  Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) sau Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).

Pe de alta parte, este posibil ca aceasta perceptie a mindfulness ca tehnica validata stiintific sa fie doar rezultatul unui efort facut de catre promotorii curentului de a se departa de un concept alunecos – cel de spiritualitate – din dorinta de a promova mindfulness-ul in societatea vestica.

Dilema asta, mindfulness tehnica validata stiintific sau mambo-jumbo  new age, nu cred ca poate fi transata definitiv foarte curand. In chiar practica mindfulness se afla ambiguitatea: Efectele programelor de opt saptamani au fost testate si supra-para- validate in conditii controlate de laborator dar explicatia reala a ceea ce se intampla? si mai ales de ce? nu a putut fi surprinsa dintr-un motiv foarte simplu: Cu tehnica actuala putem sa masuram anumite schimbari la nivel cerebral si hormonal dar emotiile si starea perceputa efectiv de catre subiecti ramane profund subiectiva. Altfel spus, emotiile si gandurile nu pot fi masurate obiectiv.

Tocmai aceste imposibilitati de masurare fac mindfulness-ul mai interesant si mai demn de a fi studiat. Fie ca este o tehnica fie ca este o arta, mindfulness-ul are efecte fiziologice dovedite dar, in aceiasi masura, se cam sustrage masurarii obiective.

De aceea, daca vrei sa intelegi ce este mindfulness te incurajez sa experimentezi. Cititul nu ajuta si nu face decat sa iti intareasca (pre)judecatile, ceea ce, asa cum spuneam mai sus, este exact ceea ce NU urmareste meditatia tip mindfulness.

Intr-un articol urmator voi incerca sa prezint cateva mituri si prejudecati in speranta ca asta te va ajuta sa clarifici cateva dintre intrebarile legate de „chestia” asta numita mindfulness.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.