Sau, mai exact, ce inseamna programul mindfulness de opt saptamani? Sunt intrebat destul de des ce reprezinta programul asta si ce inseamna mindfulness-ul asta.

Daca ne uitam peste umar in lunga istorie a vindecatorilor – asa cum frumos spune Irvin D. Yalom – vedem ca actul asta minunat al evadarii din matricea anxietatii a fost invaluit in mister, magic si autoritate. Spus pe sleau, cei aflati in suferinta cauta ajutorul in exteriorul lor, in magic sau oricum in ceva mai presus de ei insisi.Simplitatea si adevarurile simple sunt alungate cu dezgust.

Ei bine, daca esti dintre cei care cred ca adevarul este complicat si musai este detinut doar de cei care au reusit sa gaseasca formule sofisticate cu raspunsuri fara gres pentru a-l decodifica te rog sa NU citesti mai departe.

In cadrul programului de opt saptamani se lucreaza cu singurul lucru ce ne apartine: corpul nostru. Programul consta in opt intalniri saptamanale de trei ore si lucru individual intre sedinte, aproximativ 40 minute/zi. Este un progam nu un curs simplu in care trainer-ul vorbeste frumos si iti induce o stare minunata pana cand te stropeste prima masina pe strada si iti ucide feng-shui-ul. A te inscrie in acest program presupune sa iti doresti sa schimbi ceva la tine si sa fi absolut hotarat/a sa o faci.

Tehnic vorbind, programul urmareste programa MBSR si impleteste tehnici de meditatie ghidata, hatha yoga si terapie de grup. De la saptamana la saptamana vei invata cum sa iesi din viata pe pilot automat si sa scapi de obiceiurile care iti saboteaza starea de bine.

Primele patru saptamani te vor invata cum sa recunosti efectul emotiilor, stress-ului, anxietatii etc asupra propriului corp si cum sa preiei controlul asupra lor. Vei exersa meditatia asupra respiratiei, scanarea corpului si yoga.

Ultimele patru saptamani te vor invata cum sa iti imbunatatesti relatiile cu cei din jurul tau. O vei face prin meditatia muntelui, meditatia lacului, meditatia compasiunii si meditatia tacuta.

Pe langa aceste tehnici, in fiecare saptamana vei avea alte exercitii amuzante dar serioase pentru a (re)descoperi ceea ce esti atunci cand nu functioneezi pe pilot automat.

La finalul programului vei fi inarmat/a cu propria armura anti-stress croita de tine pentru tine. Studiile arata ca programul mindfulness de opt saptamani induce efecte stabile in reducerea stress-ului, anxietatii, depresiei, durerilor cronice si creste nivelul starii de bine general. De asemenea sunt studii care indica o imbunatatire a modului de functionare a sistemului imunitar tradusa prin rezistenta mai buna la imbolnavire.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre acest program de invit sa imi trimiti gandurile sau intrebarile tale la marius.dumitrenco@outlook.com

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.